Güven Yapı Mantolama ile enerjin cebinde kalsın!!

Su Yalıtım Çeşitleri

Su Yalıtım Çeşitleri

Su Yalıtım Çeşitleri

Su yalıtımı kendi arasında oldukça fazla çeşidi olduğu gibi ana kol olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu iki grup uygulama şekline göre adlandırılmaktadır. Yüzeysel su yalıtımı ve yapısal su yalıtımı olarak ikiye ayrılan su yalıtımı çeşitleri de biraz önce bahsettiğim gibi uygulama şekline göre adını almıştır.

Su yalıtımı, yapıların yapısal niteliklerini etkileyen bir unsur olduğu gibi, dekorasyon özelliklerine de zarar gelmesini engelleyen bir yapı inşa özelliğidir. Yapının inşasında kullanılan mineral bazlı yapı kimyasallarının niteliklerini kaybetmeleri, petrokimyasal ürünlerle engellenir. Yüzeysel yalıtım olarak tanımlanan bu işlem, suyun yapıya sızmasını engeller. Diğer bir yöntem ise mekanik yalıtım veya yapısal yalıtımdır. Yapıda suyun birikmesini engelleyen bu yöntemler ise suyun hızlı tahliyesi için gerçekleşir.
 

Yüzeysel Su Yalıtımı

Suyun bulunduğu ortam ile temas eden yapının arasına kesintisiz uygulanarak su yalıtım malzemesi kullanılmasına yüzeysel su yalıtımı denir. Yüzeysel su yalıtımı 3 grupta toplanır bu gruplar; sürme tip su yalıtımı, kauçuk veya plastik esaslı su yalıtımı ve bitüm esaslı su yalıtımıdır.

Su yalıtım çeşitleri içerisinde mekanik olmayan ve su sızıntısına bariyer teşkil etmesi için geliştirilen yöntemlerden olan yüzeysel su yalıtımı, doğrudan satıhlara uygulanan ürünler ile gerçekleşir. Örneğin, bir açık çatının sızıntısının engellenmesi için yüzeyin membran ile kaplanması bu tür yalıtıma örnektir. Benzeri şekilde yeni nesil inceltilmiş ürünler ile tüm yüzeylerin mükemmel biçimde kaplanması yöntemi de sık kullanılan yöntemler arasında yer alır.

Yapısal Su Yalıtım Malzemeleri

Yapısal su yalıtımında öncelikli uygulama, yapının inşasında kullanılan ana materyallerin doğru seçilmesidir. yapı inşa edilirken bu materyal doğru seçilmez ise sonradan yapısal olarak müdahale olasılığı yoktur. Bu durumda harici yani yüzeysel yalıtım kaçınılmaz hale gelir. Bu gruba hitap eden en önemli malzeme beton katkılarıdır bunun dışında fayans derzleri ve kiremit altı yalıtım malzemelerini de içine koymak mümkündür.

Tabii yapısal yalıtımda en önemli unsurların başında mekanik olarak suyun hızlı tahliyesini mümkün kılan sistemlerin kurulması gerekecektir. Doğru planlama ile yapıda su birikmesi engellenir ve yalıtım malzemelerine daha az ihtiyaç duyulabilir. Zira sızıntıların çoğu suyun uzun süre aynı satıhta beklemesi nedeniyle ortaya çıkar.