Çatı yalıtımı, kış aylarında artan ısı kayıplarını engellemek ve yaz aylarında da aşırı sıcak olmasını engellemek amacıyla hem ülke ekonomisi hem bireysel ekonomiye katkı sağlamak amacıyla yaptırılır. Çatılardan kaynaklanan ısı kaybının %25 civarında olduğu tespit edilmiş olup, daha sağlıklı ve konforlu bir yaşamının gereği olarak yapılan araştırmalarda mutlaka çatı izolasyonu yapılması gerektiği anlaşılmıştır. Çatı yalıtım çeşitleri arasında birçok malzeme kullanılarak yalıtılması gereken elementler su, ışık, radyasyon ve ses olarak sıralanabilir.
Çatı Isı Yalıtımının Faydaları
Çatı ısı yalıtımı kış aylarında artan ısı kaybı, yaz aylarında rahatsız edici sıcaklığı önlemesinin dışında bina içinde ki sıcaklığı dengeleyerek küflenme, rutubet oluşumu gibi insan sağlığına zarar verecek olumsuzlukların önünde geçer. Isı yalıtımı dışında ses yalıtımına da faydası olduğu için dışarıdan gelecek gürültü kirliliği de önlenmiş oluyor.
Döşeme Üstüne Yapılan Çatı Isı Yalıtımı
Bu tür çatılara işin uzmanları soğuk çatı olarak adlandırırlar ve mineral yün olan şilteler, döşeme üstüne yayılarak uygulanır. Bu tür uygulama yapılan çatılarda kullanılan malzemeler yük taşıma kapasitesi olmadığı için üzerlerine ağır herhangi yük konmaması gerektiği gibi üzerinde yürünmemelidir. Eğer mutlaka yürüme gerekecek ise kadronlar üzerine yürüyebilmek için yol yapılması gerekir. Çatı izolasyonunu yapılırken eğer çatıya yük gelecekse şilte kullanmak yerine levha tipi malzemeler kullanılması gerekiyor. Ayrıca yalıtım tabakası şap malzemesi ile koruma altına alınmalıdır.
Mertek Arası veya Mertek Altı Isı Yalıtımı Çeşidi
Bu uygulama da kullanılacak olan şiltelerin bir tarafı alüminyum folyo ile kaplanmış ve kenarlarında 5 cm kadar tespit mesafesi olması gerekiyor. Şilteler yerleştirilirken folyolu yüzeyi sıcak tarafa bakmalı ve tespit yerlerinden merteklere çivilenir. Çatı izolasyon işlemi en son alçı plaka veya lambri ile kaplanarak tamamlanır.
Mertek Üstü Çatılarda Uygulanacak İzolasyon Çeşidi
Yapılan ısı yalıtımının üzerine su kesici örtü ve örtünün üzerine eğime doğru su boşaltımını sağlayacak lata veya saçak yönünde kiremitlerin oturacağı latalar konulur.
Çatı Yalıtım Çeşitleri
Bu tip çatılarda örtü koruyucu tabaka ile taşıyıcı sistem arasında hava yastığı bulunmadığından çatıyı oluşturan tüm tabakalar birbirinin üzerine oturur ve sistem korunmadığı için taşıyıcı yapıda genleşme olur ve bu çatılara da sıcak çatı denir. Isı yalıtım tabakasının taşıyıcının üst kısmında olması ve ısı köprülerinin engellenmesi için yalıtımın saçakların etrafını sarması gerekiyor. Bunların dışında çatının genel yapısına bakılarak değerlendirme yapılarak uygulanabilecek birçok çatı yalıtım çeşitleri mevcuttur.