Su yalıtımı kendi arasında oldukça fazla çeşidi olduğu gibi ana kol olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu iki grup uygulama şekline göre adlandırılmaktadır. Yüzeysel su yalıtımı ve yapısal su yalıtımı olarak ikiye ayrılan su yalıtımı çeşitleri de biraz önce bahsettiğim gibi uygulama şekline göre adını almıştır.
Yalıtım, yapı inşa unsurları içerisinde bir uygulama olsa da, ne yazık ki ilk akla gelen uygulamalardan değildir. Oysa, yapıların dış cephelerinin inşaat esnasında yalıtılmasının total maliyet üzerinde büyük etkileri olmamaktadır. Zira, yapının duvarına hiç bir uygulama yapılmadan, mantolama yapılabilmesi mümkündür. Zaten dekoratif uygulamaları barındırıyor olması sebebi ile ısı yalıtımı özelliklerini en iyi şekilde ortaya koyacak bir yapının inşası, ilk andan mümkün olabilmektedir. Tabii, durum ülkemizde böyle değildir. Her ne kadar 2007 yılından sonra inşasına başlanan yapıların ruhsat alabilmesi için bu gereksinimleri söz konusu olsa da, bundan evvel yapılan binalar için İnşaat ve Yalıtım ayrı birer unsur olarak düşünülmüştür.
alıtım yapı içerisinde yaşayan kişilerin dış ortam dolayısıyla maruz kalabilecekleri ses, iklime bağlı olarak meydana gelebilecek sıcak ve soğuk hava değişiklikleri ile neme karşı koruma sağlamak amacıyla yapılan izolasyon işlemlerine denilmektedir. Yapılar içerisinde tercih edilecek yalıtım çeşitleri isteğe ve ihtiyaca yönelik olarak şekillenmektedir.